Verdifulle selvhjelpsorganisasjoner

Jeg har hatt kontakt med Spiseforstyrrelsesforeningen (Spisfo) siden 2011/12, da den het IKS – Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser. Spisfo er en organisasjon for alle som på en eller annen måte er berørt av spiseforstyrrelser eller sliter med forholdet mat, kropp og vekt. I år har jeg satt gave til Spisfo på ønskelista.

Noe av det som gjør Spisfo så bra, er menneskene som jobber der og miljøet de skaper. Det er alltid hjertevarme innenfor de dørene. Jeg har alltid blitt tatt i mot med åpne armer, hjertevarme og smil, og klemmene sitter løst. De som jobber der har egenerfaring med spiseforstyrrelser og kompetanse på tilfriskning, og masse kunnskap om spiseforstyrrelser. Det er dyrebar livserfaring og en veldig støtte for andre som strever og/eller pårørende.

Å kunne komme på en temakveld, bidra som frivillig, prate med en rådgiver, eller bare stikke innom for å skravle litt med noen man kjenner, er veldig godt.

En annen ting, er at Spisfo alltid er der. Det er ikke døgnåpent, og det er gjerne stengt i høytider og helger. Samtidig er Spisfo tilgjengelig på flere måter, og så lenge man har et behov for dem.

Det er noe jeg har kjent på, for jeg har opplevd en del endringer i min fartstid i helsevesenet. De siste 5-6 årene har jeg byttet behandlere omtrent like mange ganger og vært innom vel 5 behandlingssteder, men Spisfo har vært der hele tiden. Det gir en kontinuitet som har blitt litt fraværende i min behandling, og kan gi et holdepunkt når jeg trenger det.

Det skjer jo endringer også i en organisasjon, og det er ikke de samme menneskene som jobber i Spisfo nå, som i 2012. De har jo også byttet navn, og åpnet opp for menn. Samtidig er verdigrunnlaget det samme, miljøet er godt, og hjerterommet er like stort og varmt. Det er et sted som finnes når jeg har behov for det.

Det er godt å bli møtt av andre som forstår. Praten kan gå om alt mellom himmel og jord, og ikke om sykdom, med mindre rammene er lagt til rette for det (som ved en temakveld, kurs, personlig samtale, samtalegruppe).

Spisfo er ikke en erstating for et behandlingstilbud, men kan være et verdifullt supplement. For eksempel i en ventetid, eller for å fortsette en tilfriskningsprosess. De tilbyr f. eks. rådgivningssamtaler og samtalegrupper som kan være god hjelp, avhengig av hvor man er i sin prosess. Frivillige har også mulighet til kurs for å bygge kompetanse.

Jeg har hatt mye støtte i Spisfo opp igjenom årene. Både ved å gå på temakvelder og kurs, og ved å være aktiv som frivillig. Nå er jeg i en situasjon der jeg behøver mer støtte og dørene hos Spisfo er alltid åpne.

De gjør en betydningsfull jobb. Utover å ha åpne dører og hjelpetelefon, bidrar Spisfo også i forebyggingsarbeid, og med informasjonsspredning og kompetansebygging. Det er viktig, og de når ut til ulike målgrupper, som lærer- og psykologistudenter, og til politikere og beslutningstagere.

For den som har lyst til å lese mer om Spisfo, linker jeg til siden her: Spisfo. Der står det også litt om hvordan man kan støtte dem, f. eks. via Vipps, medlemskap, eller ved å abonnere på medlemsbladet.

Støtte til Spisfo er garantert støtte til en god sak. Selvhjelpsorganisasjoner er gull verdt.

Llamas!
Llamaene har jo ingenting med temaet å gjøre, de var bare søte 🙂
Reklamer

Vil du kommentere?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s