Verdensdagen for psykisk helse

I dag er det Verdensdagen for psykisk helse, og dette markeres mange steder i landet.

Selv deltok jeg på Åpen kveld hos Spiseforstyrrelsesforeningen i Oslo. Et sted som har betydd mye for meg siden jeg først gikk inn døren der i desember 2011. Et sted der jeg alltid har blitt møtt med hjertevarme og åpne armer.

Flere steder farges i kveld bygninger i grønt. I Oslo er det Domkirken som pyntes for å markere Verdensdagen. I Kristiansand er det Kilden Teater- og konserthus som får en pen grønnfarge (bildet nedenfor, fotokred under bildet). Andre steder hvor det farges grønt i kveld: Polaria i Tromsø, Ulriken i Bergen, Rockheim i Trondheim, Tønsberg domkirke og Havdronningen utenfor Sandefjord rådhus.

14680782_1209507045773434_5524434162874853735_n

Foto: Frank Otto Pedersen, Landskapsfotografene (jeg hentet bildet litt frekt fra Verdensdagen sin facebookside: https://www.facebook.com/verdensdagen/ )

Verdensdagen i år har temaet … Fordi livet forandrer seg … Den markeres også med en åpenhetspris, som i år gikk til musiker og vokalist Agnete Johnsen (Link til sak på nrk.no). Jeg syns Agnete er en modig og verdig vinner av årets Åpenhetspris.

«Agnete viser mot ved å være åpen om sine psykiske utfordringer og snakke om det som er vondt mens det er vondt» er begrunnelsen.

Det kan virke enklere å være åpen når det verste er kommet litt på avstand, når det er sortert og ikke berører en så direkte lenger. Når det er som verst, er det ikke alltid så lett å dele, når svarene eller løsningene ikke er helt klare. Og når forklaringen for hvorfor ting er som de er ikke er tilgjengelig. Det er en svært sårbar posisisjon. Da kan det virke enklere å utsette til senere med å si noe.

Skamfølelsen vokser i ensomhet og forsterker håpløshet og ensomhet. «Senere» kan for noen bli for sent.

Åpenhet gir håp til andre som sliter, og det kan hjelpe noen til å våge å rekke ut til sine nærmeste, eller en hjelpetjeneste. Og det kan hjelpe pårørende, og andre som står nært på sidelinjen, til å våge å ta kontakt med en de bekymrer seg for.

Derfor er det positivt at det er fokus på åpenhet om pyskisk uhelse i tradisjonelle og sosiale medier. For det er tabu for mange å snakke om psykisk smerte og plager.

Psykiske plager reduserer livskvaliteten, stjeler gode år av levde liv og tar også altfor ofte liv, så det er noe det er viktig at blir vanligere å snakke om. I tillegg er det bra at det er mer fokus på hvordan vi kan ivareta vår psykiske helse. Det er ting vi kan gjøre for å gi oss selv bedre psykisk helse.

Vi har alle en psykisk helse, livet er uforutsigbart og fullt av utfordringer. Livet forandrer seg, det gjør også vi. Å dele det som er vanskelig hjelper når det også blir møtt på en god måte.

Åpenhet betyr ikke at man behøver å dele sitt i media, på en blogg, i en kronikk eller i en bok. Å finne sin trygge arena er det viktigste. Å snakke med en som står en nær, noen man har tillit til, er et sted å starte.

Trenger man å snakke med noen som ikke står en så nært, så finnes det hjelpetelefoner, meldingsfunksjoner, chattetjenester, selvhjelpsgrupper, selvhjelpsorganisasjoner. Jeg har listet opp noen forslag under linker i toppmenyen her på bloggen.

Jeg benytter også anledningen til å dele et blogginnlegg skrevet av Hans-Erik Dyvik Husby (hankvonhell svartblogger og mørkemann) – «Bare i fjor trengte jeg hjelp fra noen. Kirkens SOS var der«.

sam_4957

Å gå turer i marka, med eller uten kamera, er noe som gjør godt for min psykiske helse.

Takk til deg som leser.  Jeg ønsker deg gode dager, og gratulerer med Verdensdagen for psykisk helse. Vi har alle en psykisk helse, og den er det verdt å ta vare på. Du er verdt det.

Reklamer

Vil du kommentere?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s