Mobbing setter spor

Jeg leste en artikkel om mobbing, som er skrevet at psykolog Rebecka Mikkelsen til Psykologisk.no, «Mobbing setter spor» (link: https://psykologisk.no/2016/08/mobbing-setter-spor/ ).

Den beskriver godt konsekvensene som kan oppstå av mobbing. Hun skriver blant annet:

«Som psykolog har jeg møtt flere pasienter som har vært utsatt for mobbing. Som regel oppsøkte de ikke terapi fordi de har blitt mobbet, men på grunn av angst, lav selvfølelse, depresjon, spilleavhengighet, sinneproblematikk og andre forhold som skaper vansker i hverdagen her og nå.»

I artikkelen kan vi lese to anonymiserte fortellinger om «Kari» og «Lars» som har ulike mobbeerfaringer, som har preget dem på ulike måter. «Kari» går til terapi for sosial angst, mens «Lars» oppsøker hjelp på grunn av voldsbruk og angst.

For Lars ble det en mestringsstrategi å begynne med vektløfting for å bli sterkere. Og det er noe som tyder på at mobbing og lav selvfølelse kan resultere i megareksi (en kroppsbildeforstyrrelse som kan ramme enkelte menn i noen treningsmiljøer) artikkel her: (link: http://www.lommelegen.no/artikkel/megareksi-spiseforstyrrelsen-som-rammer-flest-menn ).

Mikkelsen beskriver at Kari og Lars har til felles de negative forventningene til hvordan de vil bli behandlet av andre. Og at mobbing fører til svekket tillit til andre mennesker.

«Mobbing skaper et erfaringsgrunnlag for hva man kan forvente av andre: at andre skal gjøre en vondt. En annen vanlig erfaring er å ikke bli sett eller hjulpet når andre gjør en vondt. Disse erfaringene forsvinner ikke når mobbingen opphører,…»

… man tar det med seg videre i livet. Også kan de bli svært destruktive reaksjons- og handlingsmønstre som kan gjøre relasjonen til seg selv og andre svært vanskelig. Derfor er det så viktig at barn som opplever å bli mobbet, får hjelp også etter at mobbingen opphører, skriver Mikkelsen. Å få hjelp med å forstå sine nåværende vansker i lys av sine erfaringer, er viktig for mange som går i terapi – det gjør problemene forståelig for en selv.

«Å gi vanskene en mening og se deres funksjon var nødvendig for at de skulle kunne finne andre måter å tolke og håndtere sosialt utfordrende situasjoner på. Både barn og voksne som har blitt mobbet, trenger å føle seg trygge for å våge å utfordre sine mestringsstrategier. Uten denne tryggheten vil mestringsstrategiene være helt nødvendige, og dermed vanskelige å endre.»

Anbefaler artikkelen.

Reklamer

2 kommentarer om “Mobbing setter spor

 1. Jeg leser og tenker
  på forskjellen på, og likheten mellom sporene det setter – det å bli mobbet, og det å «bare» ikke klare å bli med i leken og praten, å «bare» ikke ha venner og lekekamerater som barn
  og tenker videre
  på det å romme en sårbarhet i meg
  som ikke har fortellinger som forklarer den.
  Takk for tanker å tenke videre på.

  Likt av 1 person

  1. Takk for dine tanker, som får meg til å tenke. 🙂
   Noe jeg kjenner har vært og er utrolig verdifullt, er å høre andre fortelle sine historier med sine ord og oppleve en uventet gjenkjennelse i ord jeg ikke visste fantes. ❤ Takk for at du besøker bloggen min, det varmer. Gode tanker til deg, I

   Liker

Vil du kommentere?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s