Tilknytning og trygghetssirkelen

Nå hopper jeg rett inn i et tema uten særlig intro, jeg går heller ikke så veldig inn på det. Så det er kanskje litt merkelig at det dukker opp i det hele tatt.

Psykoedukativt kurs tar for seg ulike generelle temaer, som blant annet tilknytning og trygghetssirkelen (cirle of security). Veldig kort er Circle of Security en modell som viser hva som kan skape trygg tilknytning og trygge relasjoner mellom barn og omsorgspersoner. Modellen er utviklet av Bert Powell, Glen Cooper, Kent Hoffman, Bob Marvin (copyright på bildet nedenfor, som er funnet via google images).

trygghetssirkelen

Modellen går ut på at når man har en trygg base å utforske verden ut i fra, og en sikker havn å vende tilbake til når verden blir litt for skummel, stor, folksom, utrygg, farlig, ny og ukjent – så skapes en trygg tilknytning, en trygg relasjon og et barn med god selvfølelse, som står godt rustet til å møte verden. Det er i disse relasjonene vi blir trygge, lærer å regulere følelser, lærer å stå på egne ben, finner mot til å utforske verden og gi slipp på omsorgspersonene.

Det betyr ikke at det ikke er rom for en stresset hverdag. Krangling, masing, og alt som inngår i en hektisk småbarnstilværelse. Ingen er perfekt. Stress, krangling og masing behøver ikke å gjøre noen skade.

Om tilknytningen for det meste er trygg og sikker, med en omsorgsperson som mesteparten av tiden er trygg og sikker (passer på, regulerer følelser, støtter, trøster, beskytter, oppmuntrer o.s.v.), så vil det danne et trygt grunnlag i barnet – som blir klar for å utforske verden på egne ben.

Den korte filmen i linken nedenfor, fra et foreldreopplæringsprogram, viser modellen på en grei måte.

Film fra Nettportal for psykisk helse, Hjelp til hjelp: Slik gjør du barnet ditt trygt

Årsaken for at dette temaet dukker opp i psykoedukasjon skyldes at psykiske problemer senere i livet, kan ha en sammenheng med dette. For utrygg tilknytning og utrygge omsorgspersoner påvirker hvordan vi forholder oss til oss selv, våre følelser og til andre og andres følelser. Veldig kort.

Noen kilder på nett:
RBUP
Gyldendal – Trygghetssirkelen

Reklamer

En kommentar om “Tilknytning og trygghetssirkelen

  1. Haha, husker ene foreleseren vår brukte akkurat det bildet da vi hadde om dette i høyskolen! Og ja, tror det er veldig viktig å ha en trygg havn, og samtidig foreldre som pusher deg til å tøye grensene dine :).

    Likt av 1 person

Vil du kommentere?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s