Energioverskudd – følelser på avveie

Dette er et overskuddsenergipreget innlegg, en utblåsning fordi det måtte ut. Jeg beklager på forhånd om dette er et litt krevende og tøft tema. Og jeg beklager om dette kommer ut litt unyansert og bardust. Det er en utblåsning. Jeg har ikke noe forskning til grunn for det jeg skriver her. Det er unyansert og min personlige mening akkurat nå.

Jeg forstår så godt den energien barn kjenner når de føler. Når de gleder seg, så gleder de seg med hele kroppen. Når de gruer seg, gjør de det med hele kroppen. Når de er sinte, er de det med hele seg.

Barn ER.

Og de reagerer kroppslig, og kraftig. Fordi følelser er fysisk – de er energi og den energien krever utløp.

Vi lærer jo etterhvert å regulere disse følelsene, og gi dem et passelig uttrykk etter anledningen. Men det er jo ikke nødvendigvis sånn at vi faktisk lærer dette.

Kan hende møter ikke følelsene en tilstrekkelig tilstedeværelse, et passelig rom, en god mottagelse. Kanskje er det litt mange begrensninger, styringer, føringer på hvordan og hvilke følelser som kan komme til uttrykk.

Og da kan det bli kaotisk etter hvert. For min erfaring med følelser som ikke får et rett utløp, er kaos. Og innestengte følelser blir mye mindre oversiktlige. Og det kan virke skummelt og overveldende.

Når det blir mange følelser på en gang og mye energi – og man ikke gjenkjenner følelsen, og dermed kanskje ender opp med uro og indre kaos – er det ikke rart!

Det blir en overaktivering. Det blir for mye energi, som ikke har funnet sitt utløp.

Når man holder dette inne over lang tid, blir det til slutt et behov for å få det ut. Det MÅ ut. Det kan slå ut i selvskading, spiseforstyrrelse, overdreven trening, alkoholmisbruk, vold, sinneutbrudd. Kanskje også mobbing og andre ting?

Det får et utløp, fordi det MÅ. Det blir for mye å holde inne til slutt. Det kommer ut, men mer ukontrollert, for det har vært holdt inne så lenge at man har mistet oversikten over hva som er hva i den indre uroen, suppen, kaoset.

Da blir det – sett utenfra – uforståelig kaos. Men så er det egentlig forståelige innestengte følelser. Overaktiverte følelser. Overskuddsenergi. Ubalanse.

Reklamer

Vil du kommentere?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s