Skadelige relasjoner – hvordan vi påvirkes av andre

Dette er noen funderinger rundt et vanskelig tema.

Det er en interessant dynamikk som oppstår i møte mellom 2 mennesker. Du og din historie møter den andre og dennes historie.

Noen mennesker forholder vi oss ganske uanstrengt til, mens andre – der merker du virkelig friksjon. Jeg tar ofte på meg årsaken for friksjonen, og det er lett å gjøre dersom du har lav selvfølelse og er usikker. Men det er gjerne ikke hele sannheten.

For igjen – du og din historie møter den andre og dennes historie. 

Noen mennesker har en vanskelig eller manipulerende atferd, som kan være ubevisst, eller veldig bevisst. Dette kan oppleves som om den andre personen har rett, at denne personens hensikt og ønsker, meninger og følelser er viktigere og riktigere enn dine.

Dette kan merkes ved – om du antyder motstand/ er uenig – at personen går i forsvar, går til angrep, kritiserer, blir kjempesint, går sin vei, unngår å svare, kjører hardt gjennom med sin vilje, trykker deg ned, avviser, mobber, er nedlatende, går i offerposisjon (kanskje gjennom å gå, begynne å gråte, skylder på andre), blant annet.

Det kan vekke frykt, uro og angst, og gjøre en kjempeusikker på hvordan man skal møte den atferden, litt avhengig av egen selvfølelse og hvordan man håndterer konflikter. Alt man sier oppleves kanskje bare som å gjøre det verre, og man klarer kanskje ikke å gjøre seg forstått, og den andre personen vil liksom aldri gi seg.

Dette kan føre til en kjempestor tvil på seg selv, om man omgås personer som påvirker en slik ofte/ mye, man kan til og med få skyldfølelse og føle at man sårer og skader den andre personen.

Det er vanskelig, og en potensielt helseskadelig og farlig posisjon (om man til daglig lever med og omgås mennesker som påvirker en på denne måten).

Noen personer er nok tydeligere manipulerende enn andre. Andre relasjoner man er i, er det kanskje mer skjult, mer satt – det er blitt et mønster. Kanskje ikke direkte manipulerende, bare et satt mønster. Og det kan være vanskelig å se hvordan den personen påvirker deg.

Det kan også være vanskelig å forklare dette for andre – for det kan være subtile ting som påvirker, og din egen reaksjon kan kanskje oppfattes som irrasjonell og overdrevent – fordi en enkeltsituasjon ikke virker så farlig fra utsiden. Men så er det kanskje summen av en langvarig relasjon og et mønster, som gjør at din reaksjon her og nå blir så kraftig – og det kan være tydelig for deg! Og det blir det viktige utgangspunktet å ta tak i.

Hva kan man gjøre?

Det er viktig å se hvordan den personen påvirker deg. Blir du faktisk REDD i det møtet? Blir du selv sint? Går du selv i forsvar? Hvordan reagerer du? Gjør du situasjonen bedre for deg selv, for den andre, for begge? Skader du deg selv i den relasjonen?

I slike situasjoner er det viktig å ta noen steg tilbake
og se på hvordan man kan håndtere situasjonen annerledes

Jeg tenker at et første og VIKTIG steg, er å gjenkjenne hvordan man påvirkes av noen mennesker, også finne ut hvordan man kan håndtere situasjonen på en bedre måte, som også er selvivaretagende.

Hvordan forholde seg til personen?
Kan man kutte ut relasjonen?
Kan man endre på egen atferd?
Går det greit å håndtere relasjonen?
Kan man bli tydelig på egne vegne?
Kan man sette grenser for seg selv?
Trenger man hjelp til å klare dette?

Hvordan ivaretar man seg selv på beste måte? Det er viktig å finne ut av
når man gjenkjenner at man befinner seg i en skadelig relasjon.

Vil du kommentere?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s