Påminnelse i angstøyeblikk – pust funker

Jeg går ut døren og kjenner det kommer som et smell!

(jeg må vekk herfra, skriker det i hele meg)

Jeg glemmer om jeg puster eller ikke, skuldrene hopper opp til den faste plassen oppe ved ørene og fortsetter oppover. Det skjer automatisk. Tunnelsyn, verden ble plutselig litt… grå?

A N G S T

Jeg ser ikke det som faktisk skjer, jeg ser ikke detaljene – menneskene som går – en og en, i par, grupper – i den retningen de skal, i ulikt tempo. Jeg ser ikke det jeg vet er der: mennesker som haster til bussen, toget eller hvor de skal, som snakker i telefonen med konsentrert mine, som sitter i trappen og røyker. Jeg ser kaos! Jeg ser en truende masse av ting i bevegelse!

Jeg ser etter en utvei! Hva er kjappeste vei bort herfra? Hvordan kommer jeg meg unna?
Pusten? Puster jeg ikke? Hvordan var det igjen? Kroppen er spent fra topp til tå!

Jeg piler i den retningen jeg pleier å ta, blikket i bakken, skuldrene lutet fremover. Ubehaget i kroppen – i hele systemet – kjennes uutholdelig. Hvorfor må det føles så ufattelig, umenneskelig uutholdelig? Snapper etter luft, tårene presser på. Hater alt, hele verden. Meg i den. Den følelsen. Overveldende, altoppslukende. Jeg presses inn i det.

angst
funnet via Pinterest

den følelsen – som om jeg skulle eksplodert om noen kom bort til meg

Men så mister den følelsen (over)taket når jeg sakker farten, stopper, ser meg rundt og puster. For f*ck dette!!!! Det er nesten som om en annen løsning presser seg på, tvinger meg til å stoppe. For jeg er UTSLITT av å være i høyspenn!

breath
funnet via Pinterest

Bakkekontakt

Verden skifter farge når jeg plutselig kan skille ting fra hverandre i den kaotiske bevegelige massen. Jeg ser detaljene jeg visste var der. Mennesker, biler, busser, hunder og barnevogner skiller seg fra hverandre. Verden får form og farge. Og lyd. Og jeg kjenner at jeg har kontakt med bakken.

Pust

Systemet roer seg når jeg våger å stoppe opp, trekke pusten dypt inn og faktisk se meg rundt. Jeg registrerer plutselig at det er litt kaldt, at himmelen ikke er helt overskyet, men også har blå flekker. Jeg kjenner at jeg puster, og at jeg kan trekke pusten igjen. Skuldrene senker seg en smule.

Valg

Jeg kjenner at tankene klarner, at det roer seg litt. Jeg kjenner at jeg har valg, det er flere retninger jeg kan velge. Jeg kan fortsette i et annet tempo. Jeg kjenner at viljen til å endre kommer inn i kropp og hode – viljen til ikke å la angsten styre. Hvilken vei skal jeg ta?

En påminnelse i et angstøyeblikk – pust funker

Jepp. Pust funker. Det ga faktisk en mestringsfølelse. Jeg kjenner at jeg kan stoppe opp, og ikke nødvendigvis la det overmanne meg. Det har skjedd før, det skjedde igjen. OK, så ble jeg skikkelig overveldet først, men så gikk det an å hente seg inn. Dersom jeg kan være litt i forkant, så vil det kanskje bli litt enklere også.

Jeg vet jo at det skal hjelpe: å puste, stoppe opp, pause, ta inn her og nå – men det krever jo virkelig en innsats, og jevn og trutt gjennomføring i praksis. Aktiv bevisstgjøring. Det føltes som en wake up call – en skikkelig sånn «HALLO!!! HADDE DU GLEMT AT DET HJELPER Å PUSTE OG STOPPE OPP?». Jeg hadde visst det!

butterfly
Funnet via pinterest
Reklamer

2 kommentarer om “Påminnelse i angstøyeblikk – pust funker

 1. Utrolig bra skrevet og wow så flink du er som klarte å stoppe opp og puste ❤ Og tusen takk for at du deler for godt å bli minnet på og klar over den enorme effekten det er å stoppe opp og puste når angsten slår til ❤

  Gode klemmer til flinke deg, utrolig stolt ❤

  Liker

  1. Takk, gode du ❤ Ja, jeg blir i blant overrasket og overveldet over hvor virkningsfullt det faktisk er å stoppe opp og puste. Det er liksom så enkelt, men samtidig ikke.

   Klem igjen ❤

   Liker

Vil du kommentere?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s