Den indre mobberen

Det er den lille jævelen som sitter igjen når det og de som la grunnlaget for den har pakket sammen, dratt hjem og gått videre.

Det er den du sitter igjen med, på grunn av de erfaringene og opplevelsene du har blitt utsatt for. Som du ikke visste hvordan du skulle håndtere, så du hadde ikke de gode strategiene som bygget deg opp, så du tok med deg det som lå nærmest.

Den kritiske stemmen. Den lave selvfølelsen. Usikkerheten. Og du kommer styrket ut av det, til slutt – for du ser den indre mobberen, du ser de andre, du ser det som gjorde deg til den du er blitt, og du ser at du er så mye mer enn du noen gang trodde.

Og du overlevde den indre mobberen – og den er kjip erfaring ganget med hundre. For den forsterker, forstørrer, overdriver, overanalyserer. Den gjør alt større, mer, verre, vanskeligere, mer umulig, vondere, mer uhåndterlig, mer negativt – uansett.

Den indre mobberen har lært hvordan den skal knekke deg, og den gjør det grundig og til gangs. Igjen og igjen. Det er faktisk alt den gjør. 100% av tiden, 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, 365 dager i året, år etter år. Den har fått sabla godt feste.

Det er den som sier:
Du er ikke god nok
Du kan ikke ta pause enda
Det var ikke bra nok
Du fortjener ikke å slappe av
Du må holde ut litt til
Du må løpe lenger
De andre er så mye flinkere enn deg
De liker deg ikke
Du er ikke fin, sterk, vakker, kjekk
Det at du klarte det det var kun flaks
Det vil aldri gå
Det vil du aldri klare
De vil ikke egentlig være sammen deg
Det du sier er teit
Ingen syns du er interessant
Du har ingenting å bidra med
Du har ikke noe verdi
Du opptar mer plass enn du fortjener
Du tilføyer ingenting positivt
Du blir aldri tynn nok, muskuløs nok
Du er stygg
Du kler ingenting
Håret ditt er stygt
Nesa di er for stor, så du er stygg
Du er teit
Du driter deg ut
Der sa du noe heeelt dumt, nå kan du bare holde kjeft
Du har egentlig ingen gode egenskaper
Du kan vel egentlig ingenting
Om du ikke trener så og så mye blir du stygg og feit
Det er din egen skyld at du er sliten og deprimert
Slutt å klage
Hold kjeft
Det er ingenting å syte for
Bit tenna sammen
Ingen vil være sammen deg
Du er feil
Slutt å grine
Ta deg sammen
Du fortjener ikke bedre
OGSÅ VIDERE…

Så disse godordene da, som er så velkjente og etablerte, er ikke spesielt oppbyggende. Det kan fort gi mening at det er blitt sånn at man tenker negativt om seg selv, kanskje på grunn av lav selvfølelse, om man har erfaring med mobbing, er usikker og tenker at man skal fremstå sånn og slik, skammer seg over noe, eller har opplevd mye vondt og vanskelig.

Så det gir en mening. Men ikke den eneste. Og det er her bitchen eller fighteren i deg skal komme frem, den som protesterer og går i opposisjon. For: hvorfor skal du ha det så kjipt? Det er fanken ikke din skyld at det ble sånn! Det er ikke din skyld. Det er ikke din skyld. Det ansvaret ligger et annet sted.

Du sitter igjen med bagasjen – den helvetes oppvasken og skittentøyet – og dæven steike, det er en kamp å bli kvitt den. Men det går!

For – det finnes andre stemmer:

Du er bra nok, du har utrolig mange gode egenskaper, du har verdi for flere enn du aner, du er vakker, du har feil og mangler som alle andre, du har meninger som er verdifulle, du har evner som får deg gjennom det du vil, du har en styrke som gjør at du kan stå gjennom stormen, du er raus, du er modig, du kan få være sliten, du kan ha det vondt, du kan være nedfor, du kan bli sint, du kan gråte, du kan le, du fortjener å ha det bra, du kan tabbe deg ut som alle andre, du tar opp akkurat den plassen du skal.

Og det finnes spørsmål som du kan vende mot den indre mobberen og rykke den opp ved roten. For begynner du å pirke ved den, snu den på hodet og sette spørsmålstegn ved den (unnskyld, men hvem er det egentlig som snakker der inne nå?? En som vil meg vel, eller en som vil ta knekken på meg?), vil du sakte få den til å smuldre bort. For det er INGENTING ved den indre mobberen som gir god nok grunn til at den skal bli værende. Du skal ikke ha det kjipt og vondt alene. Du får overtaket, du tar kontrollen og den kollapser for den har ikke noe grunnlag. Den er bare blitt hengende fast.

Du fortjener å ha det bra. Og den indre mobberen fortjener all din motstand og kritiske spørsmål, all din intense hakking og skraping, for det er grunner for at den har vært og er der, men nå kan den pakke sammen. Den kampen er verdt å kjempe. Jeg gjør det.

Og en gladlåt som fikk meg i godt humør 🙂

Reklamer

7 kommentarer om “Den indre mobberen

 1. Veldig bra innlegg, den indre mobberen er så ødeleggende ❤ Utrolig fint å lese på slutten om en annen stemme som kan knekke mobberen og ryke den vekk 🙂 ❤ Inspirerende å lese 🙂

  God klem og alle de beste ønsker for deg ❤

  Liker

 2. Kjempefint innlegg ♡ Kjenner meg desverre alt for godt igjen i mykje av dette, sjølv om oppvasken er tatt. Og som hun skriver under : ♡slutten på innlegget♡

  God helg!

  Liker

 3. Reblogged this on Learning to dance in the rain and commented:

  Dette innlegget skrev jeg for mer enn ett år siden, men temaet er fremdeles aktuelt. Selvforakt og selvhat er så utrolig krevende og vanskelig å føle på, og det tar så mye energi. Det er mulig å endre på hvordan man tenker om seg selv. Jeg merker at det er tidkrevende og vanskelig, for mønstrene sitter dypt og de må jobbes aktivt med. Men det er altså mulig. Ved hjelp av mye støtte og egen innsats, blir hverdagen gradvis enklere. Det er kanskje nødvendig å forstå mange og gamle sammenhenger for å komme dette til livs, men jeg merker at også det er mulig. Det ER krevende og beintøft, men det ER mulig. Det er vesentlig med god støtte og forståelse, for det er tankemønstre som er der av gode grunner, og ikke noe det går an å bare «slutte å tenke». Dessverre. Jeg er takknemlig for den støtten og forståelsen jeg har rundt meg.

  Liker

Vil du kommentere?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s